Tämän ei olisi pitänyt yllättää: Varsinais-Suomen hyvinvointialue pohtii mittavaa leikkauslistaa maakunnan terveysasemaverkostoon.
Tässä vaiheessa on kyse vasta viranhaltijavalmistelusta, mutta ennusmerkit viittaavat siihen, että suunnitelma menee heittämällä läpi, kun asia tulee aikataulukaavailujen mukaan aluevaltuuston esityslistalle kesäkuussa. Jotkut poliittiset puheet siitä, että jokaisessa varsinaissuomalaisessa kunnassa säilyisi jonkinlainen sote-piste myös jatkossa, kuulostivat jo aiemmin yltiöoptimiselta höpötykseltä.
Kun raha ei riitä eikä henkilökuntaa ole tarpeeksi, niin jotakin on tehtävä. Tosin henkilökuntaa toimipisteleikkaukset eivät ainakaan suoraan tuo lisää.
Viime viikolla esille tuotu ajatusmalli terveysasemien sulkemisista vihloo varmasti rankalla tavalla ainakin Maskussa. Kunta on väestömäärältään Varsinais-Suomen suurin ns. maalaiskunta kaupunkien jälkeen. Nyt Masku uhkaa jäädä huomattavasti pienempien kuntien Pyhärannan, Oripään, Kustavin ja Koski Tl:n siihen surkimusjoukkoon, jossa ei jatkossa enää ole sote-keskuspalveluja.
Maskun terveysaseman kehnosta kunnosta on puhuttu jo pitkään. Kun rakennusten kunto vaikuttaa hyvinvointialueen ratkaisuihin, niin nyt sopii kysyä yksinkertainen kysymys, johon kieltämättä liittyy myös melkoinen hintalappu: olisiko Maskun kunnan kannattanut peruskorjata terveysasema kuntoon tai peräti rakentaa kokonaan uusi pömpeli?
Maskun lähikunnista Mynämäessä entinen terveysasema oli taannoin repsahtanut kelvottomaan jamaan. Paikalliset päättäjät päättivät, ettei romua ikärakennusta ryhdytä remontoimaan, vaan vanha puretaan ja tilalle rakennetaan uutta. Nyt Mynämäessä on uudehko terveyskeskus, joka ei hyvinvointialueen lakkautuslistoilla vilahtele.
Vaikka maakunnasta katoaa terveysasemia, niin silti matkat palveluihin ovat siedettäviä verrattuna joihinkin muihin Suomen kolkkiin. Silti lähipalvelun karkaaminen kirpaisee monella henkilökohtaisella tasolla.
Vesa Penttilä