Koronavuosien jälkeen kesä on tarjonnut kävijöille kulttuuritapahtumia yltäkylläisyyteen asti. Koronan takia siirtyneiden ja nyt toteutuneiden tapahtumien rinnalle on syntynyt liuta uusia, jotka kilpailevat pienen kansan kesäpäivien vapaa-ajasta jo tunnettujen kulttuurikentän kestomenestyjien kanssa.
Jo keväällä saatiin viitteitä, että tänä kesänä musiikkifestivaalien osalta tapahtumakalenterissa on ylitarjontaa. Osa ensi kertaa yrittäneistä järjestäjistä joutui ilmoittamaan tapahtuman peruuntumisesta pääsylippujen huonoon ennakkomyyntiin vedoten.
Näin toimi esimerkiksi Turku Rockpark toukokuussa, kun se ilmoitti heinäkuussa ensi kertaa järjestettäväksi suunnitellun tapahtuman peruuntumisesta.
Saman asian parissa tuskaili heinäkuun alussa Hailuodossa järjestetyn Bättre Folk -festivaalin taiteellinen johtaja Aki Roukala. Festivaali kilpaili kävijöistä monen perinteisen festivaalin, kuten Pori Jazzin ja Ilosaarirockin kanssa.
Roukala kommentoi ennakkomyyntiä Helsingin Sanomille (19.7.): "On hassua, että mediassa puhutaan ennätysyleisöistä ja ennätyslipunmyynnistä, vaikka lippuja on myyty kolme vuotta, eivätkä tapahtumat ole loppuunmyytyjä."
Roukalan kaksipäiväiselle festivaalille lippuja myytiin noin 4 600. Tapahtuma ei ollut aiempien vuosien tapaan loppuunmyyty.
Roukalan mukaan lippuja ostetaan nyt ennätysmyöhään. Esimerkiksi Ruisrock myytiin hänen mukaansa loppuun vasta festivaalipäivänä, vaikka tavallisesti tapahtuma on loppuunmyyty jo huhtikuussa.
Roukala epäili, ettei moni kesän festareista näe ensi vuotta. Käynnissä on festivaalien pudotuspelit, jossa katsotaan, mitkä tapahtumat jäävät eloon.
Karjurockin promoottori Robert Sainio kertoo päivän lehdessä nelipäiväisen festivaalin houkutelleen Lokalahteen noin 13 000 kävijää. Siihen järjestäjät ovat tyytyväisiä, vaikka Sainion mukaan jatkossa festivaali järjestetään jälleen kolmipäiväisenä.
Nelipäiväisenä Karjurock ei kiinnostanut. Syy saattoi olla ylitarjonnassa.
Jesse Ranta