Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona 22. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Tuloksen perusteella ainakin yritetään kasata tuleva enemmistöhallitus seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Tuoreimpien galluplukujen perusteella kisa suurimman puolueen tittelistä saattaa mennä tiukaksi. Vaalikauden aikana ajoittain jopa ylivoimaisessa johtoasemassa olleen kokoomuksen etumatka on hiipunut, kun perussuomalaiset ja SDP ovat hiipineet kannoille. Tuosta kolmikosta valikoituu pääministeripuolue.
Kärkimittelön lisäksi vaaleihin tuo lisäjännitystä se, että nykytilanteen mukaan hallituksen muodostaminen olla tavallista hankalampaa. Kokoomuksen ja SDP:n talouslinjanvedot ovat kaukana toisistaan. Kokoomus on perussuomalaisten kanssa eri mieltä ainakin maahanmuuttopolitiikasta. SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP eivät halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Nykyinenkään hallituspohja ei jatka, sillä keskusta ei enää lähde vihervasemmistolaiseksi luokiteltuun hallitukseen.
Niukka enemmistö saattaisi muodostua kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan yhteiskannatuksesta. Tosin keskustan hallitushalukkuus voi olla heikkoa, jos puolue rämpii vaaleissa gallupien ennustamalla tavalla.
Tällaisen pyörittelyn perusteella tuntuu kovin vaikealta löytää toimiva enemmistöhallitus. Sellainen on kuitenkin ollut tapana kokoon saada, sillä vähemmistöhallitukset ovat olleet suomalaisessa politiikassa harvinaisuuksia. Viimeksi tällaiseen malliin on turvauduttu 1970-luvulla, mutta esimerkiksi muissa Pohjoismaissa vähemmistöhallitukset ovat olleet hyvin yleisiä.
Vakan levikkialueella on nyt tarjolla peräti 32 eduskuntavaaliehdokasta 12 puolueesta. Koko ehdokasjoukko on tasapuolisesti esitelty tiistaina päättyneessä juttusarjassa. Kotinurkilla on nyt varaa valita, vaikka varmasti maakunnan ääniä taas valuu entiseen tapaan tunnetuille valtakunnallisen tason poliitikoille.
Vesa Penttilä