Miten usein kahvipöytäkeskustelussa tai sosiaalisen median kommenteissa esitetäänkään kysymys, että "ai missä sellainen paikka on?" Ja näin siis ihan omasta kotikunnasta tai lähiseudusta.
Kun mietitään taas, mitä kaikkea kesällä tekisi, monen katse kääntyy jonnekin kauemmas. Talvella on ehkä lennetty ulkomaiden lämpöön, joten olisiko välillä aika lähimatkailulle? Päiväreissuja naapurikuntiin tai jopa yöpyminen lähellä jossakin erikoisessa majoituskohteessa?
Moni ajattelee, että jos kohde on sellaisen matkan päässä, että hyvin ehtii yöksi kotiin, ei kannata yöpyä.
Mutta: paikasta saa aivan eri tavalla irti, kun yöpyy. Kun asettuu aloilleen jonnekin, edes hetkeksi, katsoo ympärilleen aivan eri näkökulmasta.
Paikkoja löytyy niin majoitusyrityksiltä kuin yksityisiltä Airbnb-majoittajilta. Viimeksi mainitut erityisesti saattavat johdattaa maisemiin, joihin ei muutoin mitenkään päätyisi.
Kun on majoituspaikka tukikohtana, useinhan sitä ehtii viimeistään illalla kävelemään ympäristössä ja herättyään saa nauttia aamupalasta uusia näköaloja katsellen.
Lenkkeilyä tai pyöräilyä harrastavat sen tietävät, että kävellessä näkee ja aistii paljon enemmän kuin huristellessa autolla kuntien keskustojen läpi.
Esimerkiksi Mynämäessä erittäin laajaksi ja monimuotoiseksi nähtävyydeksi muodostunut Pionipuisto on aivan Keskuskadun tuntumassa, mutta vilahdustakaan siitä ei pääkadulle näy, vaan pitää askeltaa sadan metrin verran kevyen liikenteen väylää puiston portille löytääkseen.
Entäpä ovatko oman tai kaikkien naapurikuntien yleiset uimarannat tuttuja? Voisiko ottaa tavoitteeksi käydä kesän aikana kokeilemassa mahdollisimman monia niistä sen sijaan, että aina lähtee sinne tutulle rannalle, joka usein on myös se ruuhkaisin?
Huvipuistokäynnit ovat lapsiperheissä ehkä kesän vakio-ohjelmaa, mutta niiden vastapainoksi sopisi hyvin rauhallisempi retki vaikkapa onkimaan.
Kaikilla ei siihen ole taitoa tai välineitäkään, joten toivottavasti paikalliset yhdistykset tarttuvat Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksen tarjoamaan mahdollisuuteen järjestää lapsiperheille suunnattuja maksuttomia onkitapahtumia. Yhteistyökumppaneita he etsivät kesän ja syksyn tapahtumiin mukaan jatkuvasti.
Tapahtuman toteuttamiseen vaadittava osallistujamäärä ei suuren suuri ole, noin kymmenen lasta vanhempineen, ja kalatalouskeskuksen väki tuo aina paikalle lainattavat kalastustarvikkeet ja neuvonnan.
Sari Honkasalo