Uudet hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vajaat neljä kuukautta. On ihan selvää, että ison muutoksen siirtymäaika ei ole hetkessä ohi.
Uudessakaupungissa järjestettiin maaliskuussa keskustelutilaisuus Sakunkulman päivätoiminnan jatkumisesta. Ikäihmiset ovat saaneet osallistua toimintaan matalalla kynnyksellä ja maksutta. Uudessakaupungissa oltiin huolissaan siitä, loppuuko toiminta tai tuleeko siitä maksullista. Varhan puolelta korostettiin, että palveluiden pitää olla maakunnassa kaikille tasavertaiset.
Tilaisuudesta jäi käsitys, että mitään ei lakkauteta Sakunkulmasta kokonaan, vaan toiminta jatkuu niin, että järjestäjinä ovat Varha ja kaupunki. Tosin kaupunki ei ole tähän eurollakaan budjetissaan varautunut.
Varhaan siirtyminen on vaikuttanut kunnissa myös ruokapalveluihin. Kustavi on tässä poikkeus, sillä kunta valmistaa vielä ruokaa palvelukeskuksessa kuten aiemminkin. Kustavi on sopinut Varhan kanssa ruuan toimittamisesta myös Jaalakotiin tämän vuoden ajan. Toki Kustavissakin on mietitään parhaillaan, miten koulun ja päiväkodin ruokapalvelut hoidetaan ensi vuonna, sillä sopimus on tehty Varhan kanssa vain täksi vuodeksi.
Vehmaan keskuskeittiö ja samalla ikäihmisten ruokapalveluista huolehtiminen siirtyi Varhalle heti tämän vuoden tammikuun alussa. Vehmaalla tehtiin muutoksia koulun keittiöön, jotta ruokaa pystytään valmistamaan siellä kouluun ja päiväkotiin (V-SS 16.2.). Aiemmin kouluruoka tehtiin nyt hyvinvointialueelle siirtyneissä keskuskeittiön tiloissa. Myös Taivassalossa Poijun keittiö on hiljentynyt, ja ruoka koulu- ja päiväkotilaisille tehdään yhtenäiskoululla (V-SS 13.4.). Ikäihmisten ruoka tehdään Vehmaalla.
Kun Varhassa pohditaan palvelujen yhdenvertaisuutta, toivottavasti se ei tarkoita kaikkialla palvelujen heikennyksiä. Päivätoiminta Uudenkaupungin Sakunkulmassa tai ruokailuhetki Poijussa on saattanut pitää virkeänä.
Jenni Kylänpää