Esiopetus jatkuu Askaisissa vielä tulevana lukuvuotena, vaikka tästä Maskun päättäjillä on erilaisia näkemyksiä (V-SS 3.5.). Askaislaisten riemun ymmärtää, sillä opetuspalveluiden säilyminen Maskun sivukylässä entisessä itsenäisessä kunnassa koetaan luonnollisesti hyvin tärkeäksi.
Samalla on kuitenkin todettava, että helppo on löytää perusteluja myös niille ajatuksille, joiden mukaan näillä näkymillä seitsemän lapsen askaislainen esiopetusryhmää olisi voitu ryhtyä kuskaamaan Lemuun. Kun Maskun esiopetukseen ilmoittautui 110 lasta, niin Askaisissa ryhmä on selvästi pienempi kuin muualla.
Toki esikouluiässä on arvokasta päästä tutustumaan siihen opinahjoon, jossa varsinainen koulutaival alkaa ensimmäisellä luokalla. Silti ryhmän pienuusraja saattaa jossakin vaiheessa tulla vastaan. Miniryhmä ei välttämättä ole paras vaihtoehto, kun eskari-iässä pitäisi valmistautua peruskoululaisen elämään.
Askaislaisten esiopetustaisto jää ehkä lyhytaikaiseksi erävoitoksi, sillä oppilasennusteen mukaan kylällä asustelee pienimmässä ikäluokassa vain kolme sellaista lasta, jotka ovat tulossa lähivuosina esiopetukseen. Luultavaa on, ettei noin pienelle lapsikatraalle enää omaa esiopetusryhmää perusteta.
Kun syntyvyys on kehnolla tasolla, niin lapsimäärien väheneminen vaikuttaa laajemminkin kouluverkkopohdintaan. Maskussa on edelleen varsin kattava peruskouluverkosto, kun vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen alakouluja ei ole ryhdytty sulkemaan, vaikka jopa lähitienoilla on tällaisiin ratkaisuihin päädytty.
Maskussa alakoululaisia opiskelee Askaisissa, Lemussa, Seikelässä, Tammenahjossa ja Kurittulassa. Voi olla, että jossakin vaiheessa päättäjät saavat päähänsä ajatuksen siitä, että kouluverkkoa pitäisi kenties harventaa säästösyiden perusteella.
Tosin Maskussa voidaan yhä elätellä toiveita siitä, että kunnan mainio sijainti Turun kaupunkiseudun kupeessa valtatie 8:n ja Kustavintien varrella houkuttelee lapsiperhemuuttajia.
Vesa Penttilä