Vakka-Suomen Sanomat uutisoi joulukuussa (21.12.), että Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin oli toistaiseksi tullut laiskasti ilmoituksia.
Tavoite oli, että vuoden loppuun mennessä kaikki Suomessa asuvat koirat olisi ilmoitettu rekisteriin, mutta todellisuudessa vain vajaa viidesosa Suomen noin 800 000 koirasta oli löytänyt tiensä rekisteriin.
Todellisuudessa luku on tätäkin pienempi. Tiedossa on, että koirarekisteriin on päätynyt yksi ihminen. Ilta-Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 7.1. turkulaisesta Tomista, joka päätyi kaverinsa ilmoittamana koirarekisteriin afgaaninvinttikoirana.
Jo lokakuussa uutisoitiin vääränlaisista ilmoituksista. Ilmoituksissa oli käytetty esimerkiksi toisen koiran mikrosirutunnusta, joka oli estänyt sirun omistavan koiran ilmoittamisen rekisteriin.
Ruokavirasto vahvisti tuolloin STT:lle, ettei koirarekisteriin ilmoitettuja tietoja tarkisteta reaaliaikaisesti mitenkään. Väärinkäytökset olivat myös Suomen Kennelliiton tiedossa. Puheenjohtaja Esa Kukkonen kertoi STT:lle, että "jotkut ovat esimerkinomaisesti laittaneet sinne ihan mitä sattuu, ja sitten ihmetellään kun järjestelmä ei huomaa virhettä. Joulupukki voi rekisteröidä Petteri Punakuonon, ja kaikki menee läpi”.
Turkulaiskaverusten jekku afgaanivinttikoira Tomin ilmoittamisesta kertoo koirarekisterin suosion olevan edelleen vastatuulessa. Se nosti myös uudelleen pinnalle lokakuussa havaitun ongelman väärinkäytösten mahdollisuudesta.
Väärän ilmoituksen koirarekisteriin tehtailee sähköisesti kymmenellä eurolla. Jälkiseuraamukset voivat koitua huomattavasti kalliimmiksi.
Sähköisessä asioinnissa ilmoituksen jättäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista, joten ilmoituksen jättäjästä jää merkintä. Koirarekisteri on viranomaisrekisteri, joten väärän tiedon ilmoittanut syyllistyy rekisterimerkintärikokseen. Tästä voi seurauksena olla sakkoa tai vankeutta.
Jesse Ranta