Kovinkaan monelle ei tainnut tulla yllätyksenä, kun Varhan hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen ilmoitti viime viikolla Varhan palvelualue ykkösen palaverissa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa riittää vielä tehtävää (V-SS 2.6.). Martikainen kuvaili tilannetta 10 000 legopalikan kokoamiseksi, josta tähän mennessä on hoidettu vasta kriittisimmät tehtävät.
Martikaisen mukaan hyvinvointialueella toteutetaan palveluja nyt kuntarajoista riippumatta. Tämän toteutuminen ei ole ihan helposti ja nopeasti toteutettava juttu niin sirpaleisella alueella kuin Varsinais-Suomessa - etenkin kun eri kuntien palveluissa on ollut paljon eroavaisuuksia. Tämä on tullut Vakan alueellakin esiin, kun on mietitty vaikka Uudenkaupungin Sakunkulman päiväkeskuksen tulevaisuutta.
Martikainen totesi myös, että hyvinvointialueella rahat ovat vähissä, ja tiukempaa on tulossa sitten kun väestö vielä ikääntyy. Yksi hyvin ratkaiseva tekijä on myös henkilökunnan saatavuus.
Hyvinvointialueella vaikuttavat valtuutetut harmittelivat tilaisuudessa muun muassa sitä, että Varsinais-Suomi lähti tekemään uudistusta jälkijunassa, ja että uudistus olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. Nyt kun koronasta on jo jäänyt hoitovelkaa, ja kustannuksetkin nousevat, ei tilanne ole ollenkaan helppo.
Turussa viime viikolla kokoontuneet hyvinvointialueiden puheenjohtajat vetoavat suomalaisiin ja toivoivat malttia. Puheenjohtajat ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastuspalvelut toimivat maassa myös tulevaisuudessa, ja tilanne nyt viiden kuukauden jälkeen on jopa parempi kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää.
Siinä mielessä uudistuksesta jossitteleminen on turhaa, koska se on jo tehty. Tärkeintä olisi, että jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa tai palvelua mahdollisimman vaivattomasti. Sanomattakin on selvää, että näin ison uudistuksen jälkeen muutokset eivät tapahdu silmänräpäyksessä. Paljon suurempi ongelma on selvittää kuka hoitaa tulevaisuudessa, jos hoitajia ei yksinkertaisesti ole.
Jenni Kylänpää