JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
16.3.2024 10.00

Tekoäly – uhka vai mahdollisuus?

Eu­roo­pan par­la­ment­ti hy­väk­syi maa­il­man en­sim­mäi­set te­ko­ä­lyä kos­ke­vat sään­nöt kos­kien te­ko­ä­lyn sään­te­lyä.

Te­ko­ä­ly tar­koit­taa eri­lai­sia tek­no­lo­gi­oi­ta ja so­vel­luk­sia, jot­ka ky­ke­ne­vät op­pi­maan ja te­ke­mään älyk­käi­tä toi­min­to­ja sekä toi­mi­maan jos­sain mää­rin it­se­näi­ses­ti. Par­haim­mil­laan te­ko­ä­ly su­ju­voit­taa ar­kea, hel­pot­taa työ­tä ja aut­taa pää­tök­sen­te­os­sa Te­ko­ä­lyä käy­te­tään jo kaik­ki­al­la, mis­sä kä­si­tel­lään ja ana­ly­soi­daan val­ta­vaa tie­to­mää­rää.

Uni­o­nin ase­tuk­set tu­le­vat voi­maan jä­sen­val­ti­ois­sa sel­lai­se­naan. Vas­taa­vas­ti di­rek­tii­vit ovat lain­sää­dän­töä, jota jo­kai­nen jä­sen­val­tio so­vel­taa omaan kan­sal­li­seen lain­sää­dän­töön­sä. Te­ko­ä­ly on hyvä esi­merk­ki sii­tä, et­tä suu­ris­sa asi­ois­sa EU:n on ol­ta­va suu­ri. Te­ko­ä­lyä kos­ke­van lain­sää­dän­nön on pe­rus­tel­tua ol­la kan­sain­vä­li­nen.

Te­ko­ä­ly he­rät­tää pe­lon­se­kais­ta häm­men­nys­tä osin sen vuok­si, et­tä sii­tä ei tie­de­tä riit­tä­väs­ti. Toi­saal­ta huo­li pe­rus­tuu muun mu­as­sa au­to­ri­tää­ri­sis­sä mais­sa jo ole­vaan kan­sa­lais­ten mas­sa­val­von­taan tai so­si­aa­li­seen pis­tey­tyk­seen.

Haas­tei­ta voi tul­la yk­si­tyi­syy­den suo­jaan, vää­ris­ty­nei­siin pää­tök­siin, tur­val­li­suu­suh­kiin ja vas­tuu­ky­sy­myk­siin. Te­ko­ä­lyä voi­daan käyt­tää myös vää­rin. Jos käyt­tä­jä ei ym­mär­rä te­ko­ä­lyä hyö­dyn­tä­vää so­vel­lus­ta tai jär­jes­tel­mää, voi­vat tu­lok­set ol­la ikä­viä ja jopa vaa­ral­li­sia.

EU:n par­la­men­tin nyt hy­väk­sy­mäk­si tu­le­va laki kiel­tää te­ko­ä­lyn käyt­tö­so­vel­luk­set, jot­ka vaa­ran­ta­vat pe­ru­soi­keu­det: muun mu­as­sa ar­ka­luon­toi­siin seik­koi­hin pe­rus­tu­van bi­o­met­ri­sen tun­nis­ta­mi­sen, so­si­aa­li­sen pis­teyt­tä­mi­sen tai ih­mis­ten ma­ni­pu­loin­nin. Te­ko­ä­ly­jär­jes­tel­mil­le, joi­den kat­so­taan ai­heut­ta­van suu­ren ris­kin, ase­te­taan tiuk­ko­ja vaa­ti­muk­sia muun mu­as­sa ris­kien tun­nis­ta­mi­sek­si ja mi­ni­moi­mi­sek­si.

Vaik­ka te­ko­ä­lyn käyt­töön si­säl­tyy myös ris­ke­jä ja uh­kia, se ei ole pe­rus­te jät­tää sitä hyö­dyn­tä­mät­tä. Pal­ve­lu­jen di­gi­ta­li­soi­mi­sen edel­ly­tys on, et­tä asuk­kail­la on riit­tä­vä tie­to­tai­to nii­den tur­val­li­seen käyt­töön.

Kan­na­tan EU:n yh­tei­siä pe­li­sään­tö­jä te­ko­ä­lyn­käy­töl­le. EU:n on näy­tet­tä­vä tie­tä ih­mis­läh­töi­ses­sä ja eet­ti­ses­ti kes­tä­väs­sä suh­tau­tu­mi­ses­sa te­ko­ä­lyyn, edis­ty­nee­seen gee­ni­tek­no­lo­gi­aan ja mui­hin eet­ti­ses­ti haas­ta­viin tek­no­lo­gi­oi­hin.

Yhä use­am­mat ke­hit­teil­lä ole­vat tek­no­lo­gi­at kos­ket­ta­vat mei­tä ih­mi­siä. Niin EU:ssa kuin kan­sal­li­sel­la­kin ta­sol­la on edis­tet­tä­vä eet­tis­tä kes­kus­te­lua tek­no­lo­gi­oi­den ja ih­mi­syy­den suh­tees­ta.

Kat­rii­na Hiip­pa­vuo­ri

Kris­til­lis­de­mok­raat­tien 2. va­ra­pu­heen­joh­ta­ja

Mas­ku

Näköislehdet

Kysely