JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
18.3.2024 14.00

Tekoäly tulee kouluihin, ovatko opettajat valmiina?

Ter­mi te­ko­ä­ly an­taa ym­mär­tää, et­tä teh­tyä älyä oli­si jos­sa­kin va­ras­tos­sa, jos­ta sitä voi­daan tar­vit­ta­es­sa ot­taa hyö­ty­käyt­töön.

To­del­li­suu­des­sa min­kään­lais­ta te­ol­lis­ta äly­va­ras­toa ei ole ole­mas­sa­kaan, on vain kä­sit­tä­mät­tö­män suu­ri ih­mis­ten tuot­ta­ma da­ta­ver­kos­to, jos­ta esi­mer­kik­si so­pi­vin ha­ku­sa­noin pys­ty­tään löy­tä­mään kul­loin­kin tar­pee­seen so­vel­tu­va tal­len­ne, jois­ta koo­taan esi­mer­kik­si ha­lut­tu teks­ti­tuo­tos.

To­del­li­nen äly, äly­va­ras­to on vain ih­mis­ten ai­vois­sa, joi­den toi­min­nan ym­mär­tä­mi­nen on vie­lä kau­kai­ses­sa tu­le­vai­suu­des­sa, jos mil­loin­kaan.

Op­pi­las voi te­ko­ä­ly­so­vel­luk­sen avul­la loih­tia es­seen ly­hy­es­sä ajas­sa suh­tees­sa sen pe­rin­tei­seen työs­tä­mis­ta­paan: hän pää­see hel­pol­la. Kuu­los­taa lois­ta­val­ta ke­hi­tys­ku­lul­ta, sääs­tyy pal­jon ai­kaa jo­hon­kin muu­hun pal­jon tär­ke­äm­pään puu­has­te­luun, mut­ta yleen­sä mi­ta­lil­la on myös toi­nen puo­li: tus­kin kou­lu­teh­tä­vän var­si­nai­nen tar­koi­tus oli­si vain tuot­taa teks­ti, jol­la ei kui­ten­kaan op­pi­mi­sen nä­kö­kul­mas­ta kat­so­en oli­si sel­lai­se­naan juu­ri­kaan pai­no­ar­voa.

Olen sitä miel­tä, et­tä te­ko­ä­ly­tuo­tos vain näyt­täi­si täyt­tä­vän an­ne­tun kou­lu­teh­tä­vän muo­dol­li­set vaa­ti­muk­set, ei sil­le alun pe­rin suun­ni­tel­tua ta­voi­tet­ta eli op­pi­laan oman ajat­te­lu­toi­min­nan edis­tä­mis­tä.

Ih­mi­sen pe­ru­so­mi­nai­suuk­siin kuu­luu lais­kuus, tar­ve pääs­tä ai­na vain hel­pom­mal­la, jos sii­hen suin­kin tar­jou­tuu mah­dol­li­suus. Po­si­tii­vi­ses­sa mie­les­sä lais­kuus voi­daan näh­dä in­no­va­tii­vi­sen ajat­te­lun pe­rus­hy­vee­nä. Väit­tee­ni pe­rus­tuu lu­kui­siin ih­mi­sen työ­tä hel­pot­ta­maan syn­ty­nei­siin hy­vin ai­kaa kes­tä­nei­den kek­sin­tö­jen syn­tyyn. Van­ha sa­non­ta kuu­luu­kin ”Lais­kuus on hyvä lah­ja, kun­han sitä oi­kein käyt­tää”, mut­ta va­ro­vai­suus tuon ”lah­jan” suh­teen on pai­kal­laan ai­na­kin kou­lu­työs­sä.

His­to­ria osoit­taa myös, et­tä kaik­ki mikä vain on mah­dol­lis­ta, se myös to­teu­te­taan, kun ai­ka­naan sii­tä tu­lee tren­di, jota ei mi­kään py­säy­tä.

Te­ko­ä­ly on teh­nyt tu­lo­aan ih­mis­ten ar­ki­päi­vään­kin jo vuo­si­kym­men­ten ajan ja on vain ajan ky­sy­mys, mil­loin te­ko­ä­ly­so­vel­luk­set ovat ar­ki­päi­vää myös kou­luis­sa ja ko­deis­sa – niin hy­väs­sä, kuin pa­has­sa­kin. Maa­il­ma muut­tuu, mut­ta muut­tu­ko ih­mi­nen? Ei muu­tu, mut­ta var­muu­den sii­tä voi saa­da vain ky­sy­mäl­lä sitä jol­ta­kin kaik­ki­tie­tä­väl­tä te­ko­ä­ly­so­vel­luk­sel­ta.

Han­nu Krei­vi­lä

KM

Näköislehdet

Kysely