JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
28.3.2023 13.55

Pörkki, Käärmeen­kie­lenmäki ja Vilenin mylly Lokalahdella

Pent­ti Ah­ti­ai­sen hyvä esi­tys Sund­hol­man alu­een his­to­ri­as­ta Me­rel­li­ses­sä il­las­sa 16.3. toi mie­leen joi­ta­kin pai­kan­ni­miin liit­ty­viä asi­oi­ta. Sain Ah­ti­ai­sen esi­tyk­sen tie­to­ko­neel­le­ni Tui­ja Han­nu­lal­ta.

Olen kuul­lut pu­hut­ta­van Pör­kis­tä ja Käär­meen­kie­len­mä­es­tä eh­kä käy­des­sä­ni sota-ai­ka­na Vi­le­nin myl­lys­sä ja eh­kä myös äi­di­näi­dil­tä­ni, joka oli Lo­ka­lah­del­ta. Pör­kis­tä olen kuul­lut täl­lai­sen lau­sah­duk­sen: ”Pör­kin Man­tan ka­ka­rat ovat ma­ra­ka­tin su­kua”. Ja Käär­meen­kie­len­mä­es­sä oli asu­nut oma­pe­räi­nen mies, jol­la oli on­gel­mia al­ko­ho­lin kans­sa. Nämä pai­kat oli­si­vat ol­leet jos­sain Sal­men­pe­rän alu­eel­la.

Lo­ka­lah­den kir­kon­ky­läs­sä oli Vi­le­nin myl­ly, jos­sa kä­vin usein he­vo­sel­la sota-ai­ka­na. Kos­ka myl­lys­sä jou­tui ai­na odot­ta­maan, oli mah­dol­li­suus tar­kas­tel­la ym­pä­ris­töä. Mi­nua kiin­nos­ti myl­lyn eri­koi­nen tek­niik­ka. Sii­nä oli yk­si pit­kä ak­se­li, jon­ka alus­sa oli iso ne­li­si­lin­te­ri­nen puu­kaa­su­moot­to­ri.

Puu­kaa­su teh­tiin sa­ha­jät­tees­tä. Täs­sä pit­käs­sä ak­se­lis­sa käy­tet­tiin pit­kil­lä hih­noil­la usei­ta tiel­le päin ole­via ki­vi­myl­ly­jä, jois­ta yk­si oli oma­pe­räi­nen pie­nel­lä ko­neis­tol­la va­rus­tet­tu sih­ti­myl­ly, joka seu­loi veh­nä­jau­ho­ja ”pul­la­jau­hok­si”. Voi­ma-ak­se­lis­ta tien suun­nas­ta pois­päin oli­vat pit­kil­lä hih­noil­la toi­mi­vat raa­mi­sa­ha ja kant­ti­sa­ha.

Mi­nua ih­me­tyt­ti, kuin­ka niin mo­neen lait­tee­seen saa­daan oi­kea kier­ros­lu­ku yh­des­tä ak­se­lis­ta. Jäl­keen­päin olen saa­nut tie­tää, et­tä hih­nan no­peu­del­la oli kan­sain­vä­li­nen stan­dar­di: 13,1 met­riä se­kun­nis­sa, jol­la no­peu­del­la voi las­kea hih­na­pyö­rän koon. Ny­ky­ään voi­ma-ak­se­lei­den kier­ros­lu­ku saa­daan toi­mi­maan ni­ve­lak­se­leil­la.

Sii­nä kan­sain­vä­li­nen stan­dar­di on 545 kier­ros­ta mi­nuu­tis­sa. Tek­niik­ka on muut­tu­nut hih­na­ve­dos­ta ni­ve­lak­se­li­ve­dok­si.

Myl­ly oli ra­ken­net­tu vaa­ti­mat­to­mis­ta puu­tar­vik­keis­ta, mut­ta te­ki­jä Vi­len on ol­lut ete­vä oma­pe­räi­nen ra­ken­ta­ja. Myl­ly oli myös eko­lo­gi­nen, kos­ka se toi­mi puun­ja­los­tuk­ses­sa syn­ty­vil­lä jät­teil­lä.

Myl­lys­sä jou­tui ai­na odot­ta­maan kau­an, kos­ka jau­hat­ta­jia oli pal­jon. Lo­ka­lah­den myl­lys­sä oli jous­ta­va jau­hat­ta­ja. Hän käyt­ti myl­lyä niin kau­an, vaik­ka puo­leen yö­hön as­ti, et­tä kaik­ki jo­nos­sa ole­vat sai­vat vil­jan­sa jau­he­tuk­si. Kaik­ki muut paik­ka­kun­nan myl­lyt lo­pet­ti­vat kel­lo 17 ja saat­toi käy­dä niin, et­tä osa jou­tui läh­te­mään pois, vaik­ka hei­dän vil­jan­sa oli yhä jau­ha­mat­ta. Yleen­sä myl­lyyn läh­det­tiin aa­mul­la vii­den ja kuu­den vä­lil­lä. Sa­not­tiin: ”Var­ha myl­ly, my­ä­hä kirk­ko, mo­le­mist pää­se pia pois”.

Sota-ai­ka­na myl­lys­sä kävi vain mie­hiä, jois­ta so­tai­kä­luok­ka oli pois­sa. Mei­je­ris­sä Ka­lan­nis­sa kävi pää­a­si­as­sa nuo­ria nai­sia ja joku alai­käi­nen poi­ka. Pit­kät odo­tu­sa­jat myl­lys­sä oli­vat tur­haut­ta­via ja tuli mie­leen, et­tä oli­si hyvä ol­la oma ko­ti­tar­ve­myl­ly. Mus­tan pörs­sin kau­pan es­tä­mi­sek­si vi­ra­no­mai­set kui­ten­kin ”plom­ma­si­vat” kaik­ki ko­ti­tar­ve­myl­lyt eli sul­ki­vat ne es­teil­lä niin, et­tei nii­tä voi­nut käyt­tää ja si­ne­töi­vät ne. Tämä osal­taan hei­ken­si työn­te­on te­hok­kuut­ta.

Vi­le­nin myl­lyn nimi muut­tui so­dan jäl­keen Kal­li­o­lan myl­lyk­si, kun omis­ta­ja vaih­tui.

Kau­no Pie­ti­lä

Ka­lan­ti

Näköislehdet

Kysely