JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
13.1.2025 20.00

Lukijalta: Vanha metsä on hiilivarasto

Pek­ka Myl­ly­mä­ki on ai­heel­li­ses­ti huo­lis­saan il­mas­ton­muu­tok­ses­ta kir­joi­tuk­ses­saan ”Kes­kus­te­lu hii­len­si­don­nas­ta me­nee met­sään” (VSS 19.12.2024). Kir­joi­tuk­ses­sa oli muu­ta­mia oi­kai­sua ja täy­den­tä­mis­tä kai­paa­via koh­tia.

Il­mas­to­muu­tok­sen syy­nä ovat fos­sii­li­sen ener­gi­an pol­tos­ta il­ma­ke­hään muu­ta­man sa­dan vuo­den ai­ka­na ker­ty­neet hii­liyh­dis­teet. Jo­kai­nen meis­tä ja mei­dän iso­van­hem­mis­tam­me on saa­nut osan­sa te­ol­lis­tu­mi­sen hyö­dyis­tä, jo­ten syyl­lis­ten et­si­mi­nen sen enem­pää kau­pun­geis­ta kuin maal­ta­kin on tur­haa.

Il­ma­ke­hään ker­ty­neet yli­mää­räi­set hii­liyh­dis­teet pois­tu­vat luon­nol­lis­ten pro­ses­sien kaut­ta vä­hi­tel­len, kun an­nam­me sii­hen ai­kaa ja mah­dol­li­suuk­sia. Juu­ri nyt tär­kein­tä il­mas­to­työ­tä oli­si vält­tää li­sä­hii­len va­paut­ta­mis­ta il­ma­ke­hään. Muu­ta­man lä­hi­vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na tämä tar­koit­taa pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­sen ohel­la hii­li­va­ras­to­jen vaa­li­mis­ta. Pi­dem­mäl­lä ai­ka­vä­lil­lä eh­dim­me sit­ten vah­vis­ta­maan hii­li­nie­lu­ja ja saa­vut­ta­maan ta­sa­pai­non pääs­tö­jen ja nie­lu­jen vä­lil­le.

Suo­mi on si­tou­tu­nut kan­sain­vä­li­sin so­pi­muk­sin ja omien la­kien­sa kaut­ta kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­seen, ja täs­sä on myös on­nis­tut­tu: pääs­tö­mää­rät ovat vii­meis­ten 15 vuo­den ai­ka­na las­ke­neet 75:stä 47,7 mil­joo­naan ton­niin hii­li­di­ok­si­diek­vi­va­lent­tia (CO2-ekv.). Lä­hes puo­let vä­hen­nyk­ses­tä joh­tuu on­nis­tu­nees­ta EU-ta­son pääs­tö­jär­jes­tel­mäs­tä, joka kat­taa te­ol­li­suu­den ja ener­gi­an­tuo­tan­non. Suo­men omien pää­tös­ten va­raan jää pääs­tö­kau­pan ul­ko­puo­li­nen osa, eli lä­hin­nä lii­ken­ne ja maan­käyt­tö­sek­to­ri.

Ku­ten Pek­ka Myl­ly­mä­ki to­te­aa, met­sät ovat kes­kei­nen osa il­mas­to­muu­tok­sen tor­jun­taa Suo­mes­sa. Kas­vi­huo­ne­pääs­tö­jen hil­lit­se­mi­nen on meil­lä vai­keu­tu­nut, kun maan­käyt­tö­sek­to­ri ei vuo­des­ta 2021 läh­tien ole enää ole ol­lut net­to­nie­lu. Vii­me vuo­si­na hak­kuut ovat pait­si mer­kit­tä­väs­ti pie­nen­tä­neet hii­li­nie­lua, myös ylit­tä­neet puun­tuo­tan­nol­li­sen kes­tä­vyy­den ta­son mo­nin pai­koin Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa.

On­gel­ma ei siis ole met­sien van­he­ne­mi­nen, vaan met­sän­hak­kuut. Vaik­ka­pa män­ty si­too hiil­tä muu­ta­mia sa­to­ja vuo­sia, min­kä jäl­keen van­ha met­sä on hyvä hii­li­va­ras­to vie­lä pal­jon pi­tem­pään. Kun puu lo­pul­ta lo­pet­taa kas­vun­sa ja kuo­lee, met­sän hii­len­si­don­ta jat­kuu puu­ta ym­pä­röi­vän muun kas­vil­li­suu­den eli var­pu­jen, pen­sai­den ja tai­mien kaut­ta. Nuo­ri met­sä toki si­too hiil­tä van­haa te­hok­kaim­min, mut­ta hak­kuu­vai­heen jäl­keen met­sä muut­tuu­kin pääs­tö­läh­teek­si juu­ri nii­den il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­nan kan­nal­ta kriit­tis­ten lä­hi­vuo­si­kym­men­ten ajak­si.

Met­sä­ta­lous on Suo­mes­sa tär­ke­ää, ja on­nek­si tun­ne­taan kei­no­ja li­sä­tä hii­li­va­ras­to­ja myös met­sä­no­mis­ta­jan kan­nal­ta edul­li­ses­ti. Va­ro­ja voi saa­da ta­lous­met­sien luon­non­hoi­toon tai suo­je­lu­a­lu­een pe­rus­ta­mi­seen. Myös kier­to­a­jan pi­den­nys, tur­ve­mai­den tuh­ka­lan­noi­tus ja jat­ku­va­peit­tei­nen met­sän­kas­va­tus sii­hen so­vel­tu­vil­la kas­vu­pai­koil­la ovat maa­no­mis­ta­jal­le ta­lou­del­li­ses­ti kan­nat­ta­via ja jo nyt to­teu­tet­ta­vis­sa ole­via toi­mia.

Suo­men pää­tän­tä­val­las­sa on laa­jen­taa pääs­tö­kaup­pa­jär­jes­tel­män kal­tai­sia me­ka­nis­me­ja myös maan­käyt­tö­sek­to­ril­le. Tu­le­vai­suu­des­sa met­sä­no­mis­ta­jil­le oli­si syy­tä mak­saa myös hii­len si­to­mi­ses­ta ja va­ras­toi­mi­ses­ta. Sa­mal­la voi­tai­siin las­kea vuo­tui­sia hak­kuu­mää­riä ja pa­ran­taa puun laa­tua, sekä py­syä il­mas­to- ja luon­to­nä­kö­kul­mas­ta kes­tä­väl­lä ta­sol­la. Ku­kaan ei ole eh­dot­ta­nut met­sän­hak­kui­den lo­pet­ta­mis­ta, vaan koh­tuul­lis­ta­mis­ta ja luon­to­ar­vo­jen pa­rem­paa huo­mi­oi­mis­ta.

Ir­ma Sa­lo­nie­mi, eko­lo­gi­an do­sent­ti, Mas­ku

Min­na Pap­pi­la, met­sä- ja bi­o­di­ver­si­teet­ti­oi­keu­den do­sent­ti, Naan­ta­li

Näköislehdet

Kysely