Kun koronapandemia pysäytti lähes kaiken pari vuotta sitten, ja ulkomaan matkat, kokoontumiset ja tapahtumat jäivät kalentereista pois, kotimaan matkailu lähti ihan uudenlaiseen nousuun eteläisessä Suomessa.
Kaksi niin sanottua koronakesää ovat olleet maakunnassa matkailun kannalta hyviä, mutta tapahtumien järjestäjien kannalta epävarmoja. Monet suuremmat kesätapahtumat jäivät toteutumatta sekä viime että edellisenä kesänä, mutta tulevana kesänä koronarajoitukset eivät enää estä järjestämistä.
Vakan alueella viihdyttää tauon jälkeen muun muassa Taivassalon Silakrysäys kesäkuussa ja Kustavin Lohimarkkinat elokuussa. Tulevana kesänä Mynämäessä järjestetään myös viime kesältä siirtynyt iso Lukkari-Jukola -tapahtuma, joka kerää kuntaan viikkoa ennen juhannusta noin 20 000 suunnistajaa ja sen lisäksi kymmeniä tuhansia katsojia (V-SS 3.3.2022).
Naantaliin Luonnonmaalle taas on huolella jo pitkään valmisteltu asuntomessuja. Tapahtumalla todennäköisesti vain lisätään entisestään Naantalin kesävieraiden määrää heinä-elokuussa.
Uudessakaupungissa pidettiin tämän viikon keskiviikkona perinteinen kaupungin matkailutoimijoiden kokoontuminen (V-SS 13.5.). Tällä kertaa tapaamisessa aiheena oli Uudessakaupungissa luonnosvaiheeseen edennyt matkailun kehittämisohjelman luonnos, johon on kirjattu muun muassa toimenpiteitä, joista voisi olla Uudellekaupungille hyötyä matkailun näkökulmasta.
Ohjelmaan on kirjattu, että Uusikaupunki koetaan aidoksi pikkukaupungiksi, mutta samalla kaupunki on myös vähän syrjässä ja tunnetumpi enemmän teollisuudestaan, kuin matkailukohteistaan. Yhtenä Uudenkaupungin heikkoutena pidettiin matkailun lyhyttä sesonkia, joka kestää suunnilleen juhannuksesta elokuun alkuun. Lyhyen sesongin kanssa kamppailevat taatusti muutkin kesäasukkaita havittelevat kaupungit. Uudessakaupungissa on osattu ajatella, että etätyön lisääntymisen myötä myös kaupunkiin saatetaan jäädä pidemmäksi ajaksi: keskustaan avattiin jo vuosi sitten etätyöpiste, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.
Jenni Kylänpää