Viime vuonna sekä keväällä että syksyllä keskusteltiin julkisuudessa jonkin verran lasten ja nuorten puhelimien käytöstä koulupäivän aikana. Mielipiteet siitä pitäisikö kouluilla olla mahdollisuus kieltää puhelimet koulupäivien aikana kokonaan, usein jakautuvat.
MLL ja Elisa ovat selvittäneet nuorten mediakäyttöä viime vuoden loppupuolella verkkokyselyllä (V-SS 20.2.). Nuorista noin kolmannes haluaisi vähentää netin käyttöään, mutta eivät pysty. He odottavat muun muassa aikuisilta aktiivisempaa roolia, rajaamista ja välittämistä.
Vehmaan, Kustavin ja Taivassalon koulukuraattori Liisi Koistinen toteaa Vakan haastattelussa, että nettimaailma on muuttunut siitä mihin lasten ja nuorten vanhemmat ovat omassa nuoruudessaan tottuneet. Siksi oman lapsen netin käytöstä kannattaisi olla kiinnostunut. Sopivasti kannattaa myös olla epäileväinen.
Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin kouluissa puhelimien ja netin käytöstä on ollut keskustelua, ja kuraattori on lähettänyt koteihin myös erillisen kirjeen.
On totta, että netti on kehittyessään tuonut mukanaan monenlaisia helpotuksia ja mahdollisuuksia. Kuka olisi uskonut parikymmentä vuotta sitten, että etätöitä pystytään tekemään niin laajasti kuin nyt? Tai että kotona vaikka pesukoneen voi halutessaan laittaa päälle puhelimesta?
Lapsille ja nuorille nettimaailma antaa mahdollisuuden pitää yhteyttä kavereihin missä päin maailmaa tahansa. Vanhempia helpottaa, kun koululaisen tavoittaa lähestulkoon aina puhelimen avulla.
Mutta sitten on se toinen puoli. Netti on monella tavalla myös vaarallinen, ja ihan kaikille. Huijaussivustot näyttävät yhä uskottavammilta, ja saavat aikuisiakin toisinaan nalkkiin.
Lapsilla ja nuorilla oma kyky tehdä netissä valintoja oikein on rajallisempi kuin aikuisilla. Lisäksi Liisi Koistisenkin mainitsemat avoimet kommenttikentät nettimaailmassa altistavat herkästi nuoret asiattomalle käytökselle.
Lapsen ja nuoren kotoa saama tuki puhelimen ja netin käytölle on siis hyvin tärkeää.
Jenni Kylänpää