Uudessakaupungissa on parhaillaan esillä taidenäyttely, jolle taiteilija on antanut nimeksi Havahtumisia. (V-SS 4.5.) Taiteilija toivoo, että nenät nostettaisiin pois älypuhelimista ja havainnoitaisiin enemmän ympäristöä ja kaikkea ympärillä tapahtuvaa.
Lemun koululla taas puhuttiin viime viikolla ihan erilaisesta havahtumisesta: lasten ja nuorten pahoinvointiin havahtumisesta (V-SS 4.5.). Tässäkin havahtumisessa älylaitteet ovat isossa roolissa.
Korona-aika oli lapsille ja nuorille raskasta. Älylaitteista tuli nuorille tärkeitä kapistuksia, koska vain niiden avulla sai yhteyden kavereihin. Jo kouluterveyskyselyn tuloksista heti koronan jälkeen vuonna 2021 paljastui paljon kipukohtia ja ihan erilaista ahdistusta kuin aiemmin nuorten keskuudessa.
Lemun tilaisuudessa korostettiin, että vanhempien pitäisi olla perillä lastensa tekemisistä. Tilaisuudessa todettiin, että somemaailmassa tapahtuu paljon sellaisia asioita, jotka heikentävät lasten tulevaisuutta. Ihan pelkästään jo keskittyminen herpaantuu, kun Tiktokista tarjotaan nopeita, lyhyitä videoita videoiden perään.
Tilaisuudessa pohdittiin pitäisikö nuorisotyön resursseja kohdentaa nykyisin enemmän myös vanhempien tukemiseen ja pitäisikö lasten neuvolataipaletta jatkaa nuorisoneuvolalla.
Lapset ja nuoret saattavat olla älylaitteiden kanssa vanhempiaan fiksumpia, joka voi vaikuttaa siihen ettei kännykän käyttöön edes osata puuttua. Tilaisuudessa korostettiin, että vanhempien on oltava perillä siitä mitä nuori puhelimellaan tekee. Esimerkiksi huumeiden hankkiminen kännykällä on nykyisin liian helppoa, ja omat kuvat voivat somen kautta päätyä vääriin käsiin.
Yksiselittäistä vastausta tuskin löytyy siihen miten huolestuttava tilanne ratkaistaan. Tärkeää kuitenkin on, että Lemussa pidettiin tilaisuus, jossa näistä asioista puhuttiin ääneen, ja mukavaa on myös se, että vanhempia osallistui kyseiseen tilaisuuteen.
Jenni Kylänpää