JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Janne Rautio (vas.), Helena Kajander-Ahtokivi, Kaisa Örn ja Rami Koivisto Mannerlahden kuistilla.

Janne Rautio (vas.), Helena Kajander-Ahtokivi, Kaisa Örn ja Rami Koivisto Mannerlahden kuistilla.

Sari Honkasalo

Kulttuuri
Masku
21.7.2023 7.00

Särki on tämän päivän arvokala

Sari Hon­ka­sa­lo

As­kai­sis­sa tors­tai­na ja per­jan­tai­na nyt tois­ta ker­taa pi­det­tä­vät Her­man-päi­vät ko­ko­a­vat ylei­söä eri­lais­ten ruo­ka-ai­heis­ten lu­en­to­jen ää­reen. En­sim­mäi­se­nä ää­neen pää­si Man­ner­lah­des­sa pu­hu­nut Ry­mät­ty­län Iso-Kal­kun saa­res­sa asu­va ka­las­ta­ja, kir­jai­li­ja ja kok­ki Jan­ne "Ka­la­ta­lous­mi­nis­te­ri" Rau­tio.

Rau­tio on pu­hu­nut suo­ma­lai­sen vil­li­ka­lan puo­les­ta jo pit­kään ja vah­vas­ti. Vuon­na 2018 Ota­va jul­kai­si hä­nel­tä Suo­ma­lais­ta vil­li­ka­laa -kir­jan, jo­hon Rau­tio on re­sep­tii­kan li­säk­si ke­rän­nyt pal­jon myös tie­toa.

Rau­ti­on en­sim­mäi­se­nä mis­si­o­na on ol­lut pois­taa käy­tös­tä sana ros­ka­ka­la, sil­lä sitä ei­vät suo­ma­lai­set sär­ki­ka­lat tai muu­ta­ma muu par­jat­tu­jen ka­lo­jen lis­tal­la ole­va kala ole.

– Sär­ki on tä­män päi­vän ar­vo­ka­la, Rau­tio pai­not­taa.

Suo­ma­lais­ten suh­tau­tu­mi­ses­sa ka­laan on vuo­si­kym­men­ten ku­lu­es­sa ta­pah­tu­nut suu­ri muu­tos, sil­lä so­dan jäl­keen syö­dyim­piä ka­lo­ja oli­vat lah­na, sär­ki ja hau­ki. Ny­kyi­sin mo­nen lau­ta­sel­le pää­tyy kas­va­tet­tu lohi.

Rau­tio ei lu­en­nol­laan par­jaa loh­ta, mut­ta muis­tut­taa erois­ta:

– Mei­dän vil­li­ka­lat ovat pe­to­ja ja syö­vät ka­laa. Kas­va­tet­tu kala sen si­jaan syö ka­la­re­hua, joka pi­tää si­säl­lään öl­jy­jen ja ka­la­jau­hon li­säk­si pää­a­si­as­sa veh­nää, soi­ja, papu ja mais­si­ja­los­tei­ta. Se muut­taa ka­lan ra­ken­net­ta, ei­kä sii­nä sik­si myös­kään ole niin pal­jon ome­ga-3 -ras­va­hap­po­ja kuin sa­no­taan.

Vil­li­ka­laa ovat ve­sis­töt pul­lol­laan ei­vät­kä ne syö­mäl­lä lopu.

– Esi­mer­kik­si Suo­men sär­ki­ka­la­kan­ta kes­täi­si noin 50 mil­joo­nan ki­lon syö­mi­sen vuo­des­sa, ei­kä kan­ta lop­pui­si.

Kir­jaa teh­des­sään Jan­ne Rau­tio huo­ma­si, et­tä ka­la­ruo­kien re­sep­tiik­ka kir­jois­sa tois­ti it­se­ään. Hän pyr­ki­kin ke­hit­tä­mään uu­den­lai­sia ta­po­ja lä­hes­tyä ka­lan val­mis­tus­ta.

– Mo­nel­la on se mie­li­ku­va, et­tä hau­ki on kui­va ja sit­keä. Jos on, se on val­mis­tus­vir­he.

Graa­vi­ka­laa teh­des­sä hau­kea ei saa lois­vaa­ran vuok­si val­mis­taa tuo­ree­na vaan pak­ka­sen kaut­ta.

– Kun hau­ki on jäis­sä sen kol­me päi­vää, se raa­ka­kyp­syy, ja sit­keys ja ko­vuus läh­tee pois. Sen jäl­keen se on esi­mer­kik­si oi­va graa­vi­ka­la.

Kyp­sen­tä­es­sä hau­kea ei tar­vit­se pa­kas­taa.

Suu­rin vir­he vil­li­ka­laa val­mis­ta­es­sa on Rau­ti­on mu­kaan yli­kyp­sen­nys.

– Ras­vai­nen lohi an­taa an­teek­si pal­jon, sen voi heit­tää sa­vus­tus­pönt­töön ei­kä ole vä­liä, on­ko se siel­lä 30 mi­nuut­tia vai tun­nin. Mut­ta vaa­le­a­li­hai­set ras­vat­to­mat ka­lat ovat tosi herk­kiä. Kyp­syt­tä­kää nii­tä puol­ta vä­hem­män. Sil­loin nes­te ei pois­tu ja kala on me­he­vä.

Sär­keä puo­les­taan moni pi­tää ruo­toi­se­na. Jan­ne Rau­tio vink­kaa­kin, et­tä sär­jen saa graa­vaa­mal­la täy­sin ruo­dot­to­mak­si. Olen­nais­ta on teh­dä se kah­des­sa osas­sa 48 tun­nis­sa.

– En­sin lai­te­taan muu­ta­ma lu­si­kal­li­nen gi­niä, kää­ri­tään fi­lee voi­pa­pe­riin ja pi­de­tään jää­kaa­pin kyl­mim­mäs­sä pai­kas­sa, ta­ka­o­sas­sa vuo­ro­kau­si. Tä­män jäl­keen li­sä­tään ha­lut­tu mää­rä suo­laa ja täys­ruo­ko tai val­kois­ta so­ke­ria ja vie­lä toi­nen vuo­ro­kau­si.

Tä­män kä­sit­te­lyn jäl­keen ruo­dot ovat peh­men­neet li­haan täy­sin huo­maa­mat­to­mik­si.

– Olen sitä mo­nes­ti tes­tan­nut, ja moni on luul­lut syö­vän­sä sii­kaa.

Kun Suo­mes­sa syö­dään fi­lei­tä, muu­al­la maa­il­mas­sa lau­ta­sil­la on pyö­re­ää eli ko­ko­nais­ta ka­laa, ja ih­mi­set saa­vat ruo­dois­ta tar­vit­se­maan­sa kalk­kia.

– En tie­dä, mis­tä ih­mees­tä ruo­to­kam­moi­suus on Suo­meen tul­lut, mut­ta äl­kää enää siir­tä­kö sitä su­ku­pol­vel­ta toi­sel­le, hän pai­not­ti.

Lu­en­nol­la ylei­sö pyy­si Jan­ne Rau­ti­ol­ta vink­ke­jä muun mu­as­sa suu­ta­rin sa­vus­ta­mi­seen. Sen­kin osal­ta hän muis­tut­ti, et­tä mu­dan ma­kua ei pi­täi­si ol­la, kun ka­lan val­mis­taa oi­kein:

Suu­ta­ri fi­le­oi­daan en­sin jät­tä­en nah­ka fi­lee­seen. Kun li­haa on peh­men­net­ty tun­nin ajan suo­lan, so­ke­rin ja al­ko­ho­lin (Ja­lo­kah­vi tai Vana Tal­lin­na -li­köö­rin) avul­la, ka­laa pi­de­tään sa­vus­tus­pön­tös­sä 80–120 as­tees­sa 25 mi­nuut­tia.

– Eli ei lii­kaa. Va­kuu­tan, et­tä olet­te ai­van yl­lät­ty­nei­tä, kun mais­tat­te.

Her­man-päi­vien oh­jel­ma jat­kuu tä­nään per­jan­tai­na 21.7. Lou­hi­saa­ren kar­ta­no­lin­nas­sa pi­det­tä­vil­lä lu­en­noil­la.

Klo 12.30 mu­se­o­leh­to­ri FM Tii­na Hero lu­en­noi suo­ma­lai­sen sää­ty­läis­tön elä­mäs­tä nau­tin­to­jen pa­ris­sa.

Klo 14 tut­ki­ja ja opet­ta­ja FT Char­lot­te Ce­der­bom ker­too 1700–1800 -lu­ku­jen ruo­ka­oh­jeis­ta, ko­ti­kons­teis­ta ja nik­seis­tä.

Klo 15.30 mu­se­oas­sis­tent­ti Ul­la Clerc Naan­ta­lin mu­se­os­ta ker­too Pel­tiä ja pos­lii­nia -lu­en­nol­laan eri ai­ka­kau­si­na suo­si­tuis­ta as­ti­oi­den ja ta­lous­ta­va­roi­den ma­te­ri­aa­leis­ta.

Her­man-päi­viä jär­jes­tää vas­ta pari vuot­ta toi­mi­nut As­kais­ten Kult­tuu­riyh­dis­tys Her­man, jon­ka ta­voit­tee­na on tar­jo­ta mo­ni­puo­li­sia kult­tuu­rie­lä­myk­siä läpi vuo­den.

Vii­me vuon­na päi­vien tee­ma­na oli­vat van­hat ra­ken­nuk­set Naan­ta­lin Asun­to­mes­su­jen in­noit­ta­ma­na.

Yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Rami Koi­vis­to ja jä­se­net Kai­sa Örn ja He­le­na Ka­jan­der-Ah­to­ki­vi ker­to­vat, et­tä ruo­ka va­li­koi­tui toi­sen vuo­den tee­mak­si, kos­ka ai­he on laa­ja, ja sen al­le voi kek­siä vaik­ka mitä.

Vuo­den pää­ta­pah­tu­man li­säk­si yh­dis­tys jär­jes­tää vuo­den mit­taan mo­nen­lais­ta pie­ni­muo­toi­sem­paa, esi­mer­kik­si tänä ke­sä­nä ko­keil­tiin 50-lu­vun la­va­tans­se­ja.

Yh­dis­tyk­ses­sä on vii­si­hen­ki­nen hal­li­tus, ja li­säk­si jä­se­ni­nä on ak­tii­ve­ja, jot­ka tu­le­vat tar­vit­ta­es­sa aut­ta­maan jär­jes­te­lyis­sä.

– Meil­lä on te­ke­mi­sen kyn­nys ma­ta­la ja mu­ka­na on eri­lai­sia ih­mi­siä, jois­ta yk­si te­kee yh­tä ja toi­nen tois­ta, Ka­jan­der-Ah­to­ki­vi kiit­te­lee.

– Ja ide­a­lis­ta on pit­kä, siel­tä on va­raa ot­taa, li­sää Örn.

Jut­tua päi­vi­tet­ty 21.7. klo 9.25: kor­jat­tu Rami Koi­vis­ton su­ku­ni­mi.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely