JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulttuuri
Mynämäki
12.7.2024 8.00

Luonto on täynnä aineksia yrttiteehen

Sari Hon­ka­sa­lo

Yrt­ti­tee on van­ha tapa käyt­tää kas­ve­ja, ja vaih­to­eh­toi­sia käyt­tö­ta­po­ja on run­saas­ti. Kas­ve­ja voi­daan käyt­tää joko tuo­ree­na tai kui­vat­tu­na, ja teen voi teh­dä joko kuu­maan tai kyl­mään ve­teen.

– Enim­mäk­seen kas­veis­ta käy­te­tään leh­tiä, mut­ta jois­ta­kin myös juu­ria tai sie­me­niä, my­nä­mä­ke­läi­nen yrt­ti­te­ra­peut­ti Lii­sa-Mai­ja Ve­rai­nen ker­too.

Vil­liyr­tit ovat help­po tapa läh­teä ko­kei­le­maan yrt­ti­tee­tä.

– Jos vä­lil­lä tun­tuu, et­tä ve­den juo­mi­nen tök­kii, nes­tey­tys hoi­tuu ai­ka näp­pä­räs­ti yrt­ti­teel­lä. Kun it­se ke­räät ja kui­vaat, tie­dät myös mitä juot.

Se on kui­ten­kin tär­ke­ää, et­tä tun­nis­taa kas­vit eli on tie­det­tä­vä tark­kaan mitä ke­rää. Ihan tei­den lä­hel­tä kas­ve­ja ei kan­na­ta ot­taa, kos­ka siel­lä voi kas­veis­sa ol­la epä­puh­tauk­sia. Se­kin on hyvä huo­mi­oi­da, et­tä ke­rää vain sen ver­ran kuin tar­vit­se ei­kä kos­kaan vie kas­vu­pai­kas­ta vii­mei­siä kas­ve­ja.

Ve­rai­nen kan­nus­taa en­sin läh­te­mään kat­so­maan omaa lä­hiym­pä­ris­töä, mitä siel­tä löy­tyy.

– Tuok­sut­te­lee ja ko­kei­lee mitä siel­tä lä­hel­tä nou­see. Use­as­ti ne kas­vit ovat juu­ri nii­tä, jot­ka ovat si­nul­le hy­väk­si. Esi­mer­kik­si voi­ku­kan leh­ti on ihan ää­ret­tö­män hyvä tee­kas­vi, jos ha­lu­aa pis­tää nes­teet ja kuo­nat liik­keel­le.

Vil­liyr­teis­tä teh­dyn teen hy­viä puo­lia on se­kin, et­tä niis­sä ei ole ko­fei­i­nia ku­ten on vih­reis­sä, val­koi­sis­sa ja mus­tis­sa tee­laa­duis­sa.

Malvat ovat kosteuttavia yrttejä, esittelee Liisa-Maija Verainen.

Malvat ovat kosteuttavia yrttejä, esittelee Liisa-Maija Verainen.

Sari Honkasalo

Jos pää­tyy kui­vaa­maan kas­vit, on tär­ke­ää säi­lyt­tää ne va­lol­ta ja kos­teu­del­ta suo­jat­tu­na.

Kui­vat­tu­ja vil­liyrt­te­jä käy­tet­tä­es­sä 1–2 tee­lu­si­kal­lis­ta per kup­pi riit­tää. Hau­tu­mi­sai­kaa tar­vi­taan 10–15 mi­nuut­tia.

– Voi vaik­ka läh­teä en­sin sii­tä yh­des­tä tee­lu­si­kal­li­ses­ta ja sit­ten läh­tee li­sää­mään. Yrt­ti­tee­tä voi­vat käyt­tää myös iäk­käät ja lap­set, mut­ta heil­le an­nos­tus on puo­let vä­hem­män, Ve­rai­nen muis­tut­taa.

Tuo­rei­ta kas­ve­ja käyt­tä­es­sä so­pi­va mää­rä on yk­si ruo­ka­lu­si­kal­li­nen per kup­pi.

– Maus­tei­set tim­ja­mi, ros­ma­rii­ni tai sal­via ovat niin voi­mak­kai­ta, et­tä nii­tä pis­te­tään ai­van vä­hän. Muu­ten tees­tä saat­taa tul­la lii­an tu­jua.

Yrt­ti­tee­tä voi hy­vin juo­da use­am­man ku­pil­li­sen päi­väs­sä.

– Ei kui­ten­kaan mie­lel­lään sa­maa yrt­tiä kah­ta viik­koa pi­dem­pään vaan vaih­del­len.

Yrttiteetä on helppo valmistaa pressopannulla.

Yrttiteetä on helppo valmistaa pressopannulla.

Sari Honkasalo

– Kun yrt­ti­teen on teh­nyt, se säi­lyy jää­kaa­pis­sa tai ter­mos­pul­los­sa 24 tun­tia. Teen voi läm­mit­tää myös uu­del­leen, mut­ta tie­tyis­tä yr­teis­tä tu­lee täl­löin kit­ke­rää. Lo­put voi käyt­tää vaik­ka kas­vien kas­te­lu­ve­dek­si.

Suo­sit­tu vih­reä tee on Lii­sa-Mai­ja Ve­rai­sen mu­kaan hyvä esi­merk­ki sii­tä, mi­ten teen saa pi­lat­tua kit­ke­ryy­del­lä.

– Jos vesi on lii­an kuu­maa ja tee ku­pis­sa lii­an kau­an en­nen kuin juot sen, se ei ole enää hy­vän­ma­kuis­ta.

Ve­rai­nen opas­taa te­ke­mään yrt­ti­tee­tä 2–4 kas­vin se­koi­tuk­si­na.

– Jou­kos­sa on hyvä ol­la aro­maat­ti­sia kas­ve­ja, sil­lä on tär­ke­ää, et­tä tee myös mais­tuu hy­väl­tä. Esi­mer­kik­si nok­ko­sen ja si­an­kär­sä­mön jouk­koon ote­taan vaik­ka ani­sii­soa, pi­par­mint­tua, sit­ruu­na­me­lis­saa ja sak­san­kir­ve­liä.

Kas­ve­ja voi mais­tel­la en­sin vaik­ka pis­tä­mäl­lä nii­tä pie­neen mää­rään vet­tä. Jot­kut ko­kei­le­vat kas­ve­ja myös pu­rek­si­mal­la pien­tä pal­loa pur­kan ta­paan.

– It­sel­leen so­pi­vat kas­vit pi­tää ope­tel­la eri ais­te­ja käyt­tä­en.

Yrtti-iiso eli anisiiso.

Yrtti-iiso eli anisiiso.

Sari Honkasalo

Kas­vien vai­ku­tuk­si­a­kin kan­nat­taa sel­vit­tää. Ve­rai­nen muis­tut­taa ih­mis­ten ole­van jo so­lu­ta­sol­la eri­lai­sia, ja sik­si eri ke­ho­tyy­peil­le so­pi­vat eri kas­vit. Omat al­ler­gi­at ja herk­kyy­det­kin pi­tää tie­tys­ti huo­mi­oi­da.

– Län­si­mais­sa ope­te­taan pit­käl­ti, et­tä tiet­ty kas­vi vai­kut­taa tiet­tyyn asi­aan, mut­ta van­hem­mis­ta kult­tuu­reis­ta ku­ten ay­ur­ve­das­ta nou­see se, et­tä pi­tää tun­nis­taa en­sin ke­ho­tyyp­pi. Kas­vien ja ih­mis­ten omi­nai­suuk­sien pi­tää nat­sa­ta niin, et­tä ne ta­sa­pai­not­ta­vat toi­si­aan. Eli ei kuu­mal­le ke­ho­tyy­pil­le kuu­maa vaan vii­len­tä­vää ei­kä vii­le­äl­le li­sää vii­le­ää.

Jos on vaik­ka unet­to­muut­ta, voi ko­keil­la vii­len­tä­viä kas­ve­ja ku­ten pi­par­mint­tu­ja.

– Sen kans­sa pi­tää kui­ten­kin muis­taa, et­tä jos juo oi­kein läm­pi­män pi­par­mint­tu­teen il­lal­la, niin se te­kee­kin päin­vas­tai­sen vai­ku­tuk­sen eli ei tu­le­kaan uni tai tu­lee le­vo­ton uni.

Siankärsämö.

Siankärsämö.

Sari Honkasalo

Va­lit­se yr­tit oman ke­ho­tyy­pin mu­kaan

1 Kuu­man ke­ho­tyy­pin ih­mi­sen tun­nis­taa muun mu­as­sa pu­na­kas­ta ihos­ta, hi­koi­lus­ta ja sii­tä, et­tä hä­nel­lä on ai­na kuu­ma. Hä­nen kan­nat­taa val­mis­taa tee vii­len­tä­vis­tä kas­veis­ta ku­ten ko­ti­mais­ten mar­jo­jen ku­ten mus­ta­he­ru­kan ja va­del­man leh­dis­tä, voi­ku­kas­ta, puna-api­las­ta, me­si­an­ger­vos­ta, poi­mu­leh­des­tä tai pi­ha­täh­ti­mös­tä.

2 Vii­le­än ke­ho­tyy­pin ih­mi­sel­lä on kal­vak­ka iho, ener­gia vä­his­sä, vi­lun­vä­ris­tyk­siä ja hän tyk­kää läm­pi­mäs­tä. Hä­nel­le so­pi­via läm­mit­tä­viä yrt­te­jä ovat mo­net ve­ren­kier­toa sti­mu­loi­vat maus­te­kas­vit ku­ten ros­ma­rii­ni, sal­via ja mä­ki­mei­ra­mi sekä ani­sii­so, maa­hu­ma­la ja ka­mo­mil­la.

3 Kos­te­al­la ke­ho­tyy­pil­lä sil­mät ja nenä vuo­taa usein ja hiuk­set ovat ras­vai­set. Kui­vaa­via yrt­te­jä ovat mai­to­hors­ma, si­an­kär­sä­mö, nok­ko­nen, pel­to­kor­te ja kul­ta­piis­ku.

4 Kui­val­la ke­ho­tyy­pil­lä on kui­va iho, nenä, sil­mät , suu ja hiuk­set ja hä­nen on vai­kea py­syä nes­tey­tet­ty­nä. Hä­nel­le so­pi­via kos­teut­ta­via yrt­te­jä ovat muun mu­as­sa ra­ta­mo, roh­to­sal­ko­ruu­su, mal­vat ja or­vo­kit.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely