Sokkoretki tehtiin vuoden 1964 linja-autolla. Kuskina toimi Jakke Simola.
Tuula Aaltonen
Ilmoitimme juhannuksen tienoissa, että järjestetään retrosokkoretki teemalla pitsiä ja muttereita 13.7. Retki herätti heti paljon kiinnostusta ja 30 osallistujan raja tuli pian täyteen. Retken suunnitteli Jakke Simola eikä meistä kellään ollut muuta tietoa kuin että aamulla klo 8.00 lähdetään Vinkkilästä.
Kulkupelinä meillä oli museorekisterissä oleva vuoden 1964 Volvo linja-auto. Kuljettajana oli Jakke Simola. Hän oli pukeutunut auton iän mukaiseen kuljettajan asuun koppalakkeineen. Kuulutukset hoituivat megafonin avulla. Niin lähdettiin ja Ristentien päässä käännyttiin oikealle, siis kohti Mynämäkeä ja alkoi arvailu määränpäästä.
Mynämäessä vanhan Apajan kohdalla kuljettaja pysähtyi ja kyseli, josko joku tarvitsisi matkaevästä Apajasta. Ei ollut kellään tarvetta ja jatkettiin matkaa vanhaa Raumantietä halki Lukkari-Jukolan maastojen Nousiaisiin Maskuun, Raisioon ja Turkuun. Turussa käännyttiin kohti satamaa. Mennäänkö Ahvenanmaalle? Ei sentään vaan meille oli varattu aamiainen entisestä höyrylaiva Boresta. Sen jälkeen suuntasimme Turun Tuomiokirkkoon missä meitä odotteli jo opas.
Tunnin kierroksella saimme kuulla kirkon historiaa ja vähän koko Suomenkin historiaa. Tuomiokirkosta jatkettiin matkaa Hämeenkatua, Auran sillan yli Aurakatua torin kulmaan ja siitä Eerikinkadulle. Ajomme kaupungin keskustassa herätti ihmisten mielenkiinnon ja kamerat kaivettiin esiin ja ihmiset kuvasivat ja vilkuttivat.
Suuntasimme Turun linnaan, missä meillä oli opastus esilinnan puolella näyttelyissä Turun linnan arkea ja juhlaa ja Vanitas-näyttelyissä. Palasimme takaisin linja-autoon odottamaan, mihin seuraavaksi. Nyt oli lounaan vuoro Ravintola Gräddassa. Kauniissa ympäristössä, arkkipiispan naapurissa Aurajokirannassa nautittiin haukipullia ja muita herkkuja.
Ja matka jatkui. Auton nokka osoitti Hämeentielle. Tienposkessa oli viitta Nautelankoski, Zoolandia. Sinnekö? Sinne käännyttiin, mutta mentiinkin Liedon kirkkoon. Kirkossa on juuri valmistunut mittava remontti ja muun muassa kaikki penkit on poistettu kirkkosalista ja tilalla on tuolit, jotka on sijoitettu kehään kirkon seinustoille ja alttari on keskellä. Minusta tuntui vähän oudolta, mutta se on vain minun mielipiteeni.
Kirkkokäynnin jälkeen suuntasimme kohti vanhaa Tampereentietä, mistä päädyimme Vilkkimäen kahvimuseon. Siellä oli kahvipakettia jos jonkinlaista. Oli Johannaa, Rositaa, Juhlamokkaa ja monia muita. Myös pannuja, myllyjä ja monenlaisia keräilykortteja oli runsaasti ja mukava opas kertoi kahvin historiasta. Museota ylläpitää Vilkkimäen kahvimuseo ry ja se toimii entisessä Vilkkimäen meijerissä Liedossa.
Taas matka jatkui. Seuraava kohteemme oli Koskipirtti Aurassa. Opastus jo odotteli meitä kuistilla ja saimme kuulla talon historiasta. Lauri Jäntti on koonnut Koskipirttiin mittavan kokoelman vanhoja työkaluja, lasia ja ryijyjä ynnä muuta.
Koskipirtti ja Museotalo edustavat aitoa talonpoikaista rakennuskulttuuria. Koskipirtti oli ennen muuttumistaan kulttuurimatkailukohteeksi Kuuskosken kartanon 1860-luvulla rakennettu jykevä väentalo. Museotalo toimi aiemmin meijerinä ja nyt siellä on esillä laaja kokoelma eri aikakausien esineistöä ja interiöörejä 1900-luvun alkupuolelta.
Nyt alkoi jo kolottaa kahvihammasta ja pilvisen alkupäivän jälkeen myös auringon paiste helli meitä. Vaikka aurinko on mukavaa, vuoden 1964 Volvossa ilmastointi hoitui avaamalla kattoluukku ja sivulla olevat pienet ikkunat. Linja-autossa oli tunnelmaa. Kahvit odottivat meitä Riihikosken vahassa myllyssä. Vanha mylly on entinen vehnämylly, jossa toimii nykyään kesäkahvila ja vanhan tavaran kauppa. Todellinen tavarataivas. Kahvien ja viinereiden jälkeen jäi vielä aikaa tehdä ostoksia.
Olikin aika jo suunnata auto takaisin kohti Vinkkilää. Meillä oli todella mukava päivä ja opimme uusia asioita. Joukossamme oli mukana myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole koskaan olleet Turun Linnassa tai Tuomiokirkossa tai sitten viimeisin käynti oli ollut kansakoulun luokkaretkellä 60 vuotta takaperin. Mukava huomata miten meille muka tutussa Turussa ja sen ympäristössä on paljon kohteita, jotka olivat aivan uusia monille meistä.
Kaisa Virtala