JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulttuuri
Kustavi
28.6.2022 11.07

Eläkeliiton Kustavin yhdistys sokkoretkellä

Ai­na ei tar­vit­se men­nä kau­as

Tiis­tai­aa­mul­la 21.6. jän­ni­tet­tiin Kus­ta­vin Su­vi­to­ril­la, kun Holm­ber­gin bus­si tuli ha­ke­maan yl­lä­tys­mat­kal­le läh­ti­jät. Vain mat­kan­ve­tä­jä ja bus­sin kul­jet­ta­ja tie­si­vät, mi­hin läh­de­tään. Ai­na ei tar­vit­se men­nä kau­as, kol­men var­tin ajo­mat­kan jäl­keen ol­tiin pe­ril­lä en­sim­mäi­ses­sä koh­tees­sa My­nä­mä­es­sä. Var­si­nais­ta lä­hi­mat­kai­lua siis.

Op­paam­me Tar­ja Ant­ti­la ot­ti vie­raat vas­taan en­ti­sen van­hain­ko­din rap­pu­sil­la. Mynä-mynä-maa on Ko­neen Sää­ti­ön Saa­ren kar­ta­non tai­tei­li­ja­re­si­dens­sin ja My­nä­mä­en kun­nan yh­teis­työ­tai­dep­ro­jek­ti. Pur­ku­ta­loon on ra­ken­tu­nut mie­len­kiin­toi­nen mo­ni­tai­de­te­os, joka on to­teu­tet­tu lä­hes ko­ko­naan kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­leis­ta. Tai­det­ta on ol­lut te­ke­mäs­sä yli 150 ih­mis­tä ja en­ti­sen van­hain­ko­din huo­neet vie­vät vie­rai­li­jat mie­li­ku­vi­tuk­sen maa­il­maan.

Seu­raa­va koh­de oli My­nä­mä­en Py­hän Lau­rin kirk­ko, se on ra­ken­net­tu pai­kal­le, jos­sa on ol­lut py­sy­vää asu­tus­ta jo esi­his­to­ri­al­li­sel­la ajal­la. Op­paan joh­dol­la tu­tus­tuim­me kir­kon his­to­ri­aan ja saim­me kuul­la, et­tä kirk­ko on maam­me kol­man­nek­si suu­rin kes­ki­ai­kai­nen kirk­ko. Suu­rin on Tu­run tuo­mi­o­kirk­ko. Kir­kon koko on edus­ta­nut ai­kan­sa mah­ti­su­ku­jen val­taa paik­ka­kun­nal­la. Kes­ki­a­jal­la ra­ken­net­tu My­nä­mä­en kirk­ko on omis­tet­tu Py­häl­le Lau­ril­le, joka on köy­hien suo­je­lus­py­hi­mys.

Si­nik­ka Rik­ki­län maa­laa­mia iko­ne­ja oli esil­lä My­nä­mä­en kir­kon Ase­huo­nees­sa. Näyt­te­ly on avoin­na kir­kon au­ki­o­lo­ai­koi­na.

Seu­raa­vak­si suun­nat­tiin lou­naal­le Tuo­mak­sen Tu­paan. Oli myös mah­dol­li­suus teh­dä os­tok­sia ja Ve­rai­sen lei­po­mon tuot­tei­ta käy­tiin os­ta­mas­sa ko­tiin vie­mi­sik­si.

Lou­naan jäl­keen park­kee­rat­tiin bus­si kau­pan pi­hal­le ja läh­det­tiin kä­vel­len liik­keel­le. Ko­vas­ti ih­me­tel­tiin, et­tä mi­hin se mat­kan­ve­tä­jä ret­kei­li­jöi­tä joh­dat­taa, kes­kel­lä My­nä­mä­en kes­kus­taa. Häm­mäs­tys oli­kin mel­koi­nen, kun as­tut­tiin pi­o­ne­ja ja eri­kois­kas­ve­ja har­ras­ta­van Sa­rin per­heen puu­tar­han por­tis­ta si­sään. Pi­o­ne­ja, pe­ren­no­ja, pen­sai­ta, pui­ta – osa tu­tum­pia ja osa taas vie­raam­pia ta­val­li­sel­le ko­ti­puu­tar­hu­ril­le. Sit­ten siir­ryt­tiin hei­dän "ta­ka­pi­hal­leen", jon­ne vie kol­me port­tia.

– Täs­sä nyt nä­kee, mitä ta­pah­tuu, kun pi­o­ni­har­ras­ta­jan oma piha tu­lee täy­teen ja li­sää ti­laa on saa­ta­va jos­tain, Sari ker­too nau­ra­en.

Sa­rin on­nek­si ihan vie­res­sä oli kun­nan omis­ta­ma pel­to­a­lue, joka oli kaa­voi­tet­tu lä­hi­vi­he­ra­lu­eek­si. Hän ky­syi kun­nas­ta, sai­si­ko ryh­tyä omal­la kus­tan­nuk­sel­laan ra­ken­ta­maan alu­eel­le pi­o­ni­puu­tar­haa. Kun­ta vuok­ra­si puis­ton Sa­ril­le yl­lä­pi­toa vas­taan ja kas­vit ovat Sa­rin per­heen omis­tuk­ses­sa. Nyt, muu­ta­man vuo­den ko­van ah­ke­roin­nin jäl­keen puis­to al­kaa jo näyt­tää sil­tä, mil­lai­sek­si Sari sen mie­les­sään vi­si­oi. Pii­rus­tuk­sia ei ol­lut, mut­ta Sa­ril­la on il­mi­ö­mäi­nen kyky vi­si­oi­da asi­at pääs­sään.

Hom­maa riit­ti ja Sari kiit­tää­kin Kau­ko Ky­län­pää­tä, joka us­koi Pi­o­ni­mui­jan haa­vei­siin ja ha­lu­si osal­taan pa­nos­taa kes­kus­tan viih­ty­vyy­teen. Pi­o­ni­puis­toon pää­see kä­ve­le­mään, kat­se­le­maan ja is­tus­ke­le­maan, ja tu­tus­tu­maan pi­o­nien li­säk­si myös eri­lai­siin pe­ren­noi­hin, pui­hin ja pen­sai­siin. Pump­pu­huo­neen vie­res­tä löy­tyy myös hyö­ty­kas­vi­penk­ki, jos­sa on muun mu­as­sa eri­lai­sia yrt­te­jä.

Puis­tos­sa on pal­jon eri­lai­sia pi­o­ni­la­jik­kei­ta, jo­ten ku­kin­ta-ai­ka­kin on pit­kä, noin kak­si kuu­kaut­ta. Ra­ken­teis­sa on käy­tet­ty pal­jon kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­le­ja, kuor­ma­la­vo­ja, hei­nä­sei­päi­tä, van­ho­ja tii­liä, pa­ju­jen kar­sin­nas­ta jää­nei­tä puun ran­ko­ja ja lan­noit­tee­na he­pan kak­kaa.

Mei­dän ryh­mäl­läm­me oli ai­nut­laa­tui­nen ti­lai­suus vie­rail­la en­sin Sa­rin omal­la pi­hal­la ja sen jäl­keen hie­non opas­tuk­sen kera tu­tus­tua juu­ri val­mis­tu­nee­seen Pi­o­ni­puis­toon. Lo­puk­si is­tut­tiin hei­dän ko­tin­sa te­ras­sil­la ju­tus­te­le­mas­sa. Ko­tiin vie­mi­sik­si jo­kai­nen sai va­li­ta Suo­men Pi­o­nis­tit -seu­ran pi­o­ni­kynt­ti­län.

Sok­ko­ret­ki tai­si to­del­la­kin yl­lät­tää mo­nen mu­ka­na ol­leen, ly­hy­en ajo­mat­kan pääs­sä odot­ti mie­len­kiin­toi­sia koh­tei­ta ja näh­tä­vyyk­siä. Ai­na­kin Mynä-mynä-maa­han moni sa­noi me­ne­vän­sä uu­del­leen esi­mer­kik­si las­ten­las­ten kans­sa. Pi­o­ni­puis­tos­sa­kin kan­nat­taa vie­rail­la uu­des­taan myö­hem­min ke­säl­lä ja syk­syn alus­sa.

Kirs­ti Sal­mi­nen

Näköislehdet


Joululehti

Kysely