Maamme alhaisen syntyvyyden nostamiseksi viisaita päitä on lyöty yhteen jo vuosikaudet lähes tuloksetta. Pohdinnassa on ollut muun muassa rahallinen korvaus maailmaan saatetusta lapsesta, vaikka hyvin tiedetään sen olevan yhtä tehokas keino kuin on se ”housuun pissiminen talvipakkasella”, joka lämmittää vain hetken, mutta pian on entistä kylmempi.
Nyt näyttää taas kerran siltä, että ongelman varsinaisiin juurisyihin ei haluta syventyä asian arkaluonteisuuden ja toisensa poissulkevien tosiasioiden ristitulessa. Yhtenä alhaisen syntyvyyden juurisyynä nähdään naisten korkeakouluttautumisen buumi, mikä siirtää ensimmäisen lapsen hankintaa ohi naisen luonnonmukaisen hedelmällisyysiän ja voi lopulta johtaa havaintoon, että Petteri tai Pirkko jäävätkin vain haaveeksi – ja avuksi huudetaan terveydenhuollon palveluja.
Kaikki ei ole matematiikkaa: naiselle parhaan lapsenhankinta-ajankohdan on määrittänyt luonto, eikä se muuksi muutu. Toisena juurisyynä, ehkä keskeisimpänä alhaiseen syntyvyyteen näkisin nykyisen arvomaailman rajun muutoksen: uskotaan, että koti, perhe ja avioliitto ovat vain muinaisaikojen jäänteitä ja tyhjänpäiväistä vanhusten höpinää. Paljon trendikkäämpää on olla itsenäinen, mistään ja kenestäkään riippumaton oman tiensä kulkija. Valitettavasti ajatuskin on absurdi.
Menneen ajan sanonnat eivät ole tätä päivää. Vai olisivatko sittenkin? Sotavuosien jälkeen synnytettiin suuri ikäluokka vaikeissa oloissa, vaikka ”vauvatonneista” ei tuolloin puhuttu mitään. Vaikeissa oloissa elettiin ”suu säkkiä myöten”, toisin sanoen asiat oli pakko panna tärkeysjärjestykseen, joista tärkeimmät olivat välttämätön ravinto ja edes jonkinlainen katto pään päälle. Tuohon aikaan syntyneissä tyypillisissä monilapsisissa perheissä lapsia ei kuollut nälkään: ”lapsi toi leivän tullessaan”.
Maailmassa kaikki on dynaamista, aaltoliikettä, vuoristorataa. Näin on aina ollut, mutta syklien voimakkuus sekä alku- ja loppupäiden ajoittaminen vain muodostavat vaikean yhtälön tutkijoillekin ratkaistavaksi, ehkä jopa tulevaisuuden tekoälyllekin.
Lapsi on lahja, ei kauppatavaraa. Kaikki hyvä ei vain mahdu samaan koriin, on tehtävä valintoja.
Nykyihminen elää individualismin ympäröimässä kuplassaan uskoen kaikkivoipaisuuteensa samalla unohtaen oman rajallisuutensa vaikuttaa edes oman elämänsä huomiseen. Onneksi ”mitalilla on kaksi puolta”. Epävarmuus voidaan ja pitäisi nähdä myös mahdollisuutena: huomenna kaikki voi kääntyä hyvään suuntaan, asenteet ja arvot saattavat järkevöityä ja trendikäännöksen turvin jokainen niin halutessaan voi murtautua ulos kuplastaan menettämättä kasvojaan.
Hannu Kreivilä
KM