JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
31.7.2021 7.00

Koulumatkaa kannattaa harjoitella etukäteen

Kou­lu­lai­sen lii­ken­ne­tie­dot ja -tai­dot kart­tu­vat vä­hi­tel­len ko­ke­muk­sen myö­tä seu­raa­mal­la ai­kuis­ten esi­merk­kiä ja har­joit­te­le­mal­la it­se. Lii­ken­ne­tur­va kan­nus­taa uu­sien eka­luok­ka­lais­ten van­hem­pia har­joit­te­le­maan kou­lu­mat­kaa yh­des­sä lap­sen kans­sa hy­vis­sä ajoin.

Tur­val­li­sen rei­tin suun­nit­te­lu ko­din ja kou­lun vä­lil­le on van­hem­man vas­tuul­la. Ly­hin mah­dol­li­nen reit­ti ei ai­na ole se tur­val­li­sin. Usein kan­nat­taa suo­sia esi­mer­kik­si ali­kul­ku­ja tie­ny­li­tys­ten si­jaan, vaik­ka mat­kas­ta tu­li­si­kin hie­man pi­dem­pi.

– Van­hem­man kan­nat­taa aset­tua lap­sen ase­maan ja lap­sen ta­sol­le. Maa­il­ma näyt­tää sii­tä nä­kö­kul­mas­ta ai­van eri­lai­sel­ta. Vas­tuu lii­ken­tees­sä on ai­na ai­kui­sel­la, mut­ta lap­sel­le on hyvä ker­toa, et­tä esi­mer­kik­si suo­ja­tiel­le as­tu­vaa las­ta ei vält­tä­mät­tä näy py­sä­köi­dyn au­ton ta­kaa, pai­not­taa Lii­ken­ne­tur­van kou­lu­tus­pääl­lik­kö Satu Tuo­mi­kos­ki.

Kun pe­ru­sa­si­at ovat hal­lus­sa, kan­nat­taa an­taa lap­sen toi­mia it­se­näi­ses­ti ja seu­ra­ta vie­res­tä. Lap­sel­le jää rei­tin li­säk­si mie­leen tur­val­li­set toi­min­ta­ta­vat, kun ai­kui­sen an­ta­mat oh­jeet yh­dis­ty­vät paik­koi­hin. Yk­sin­ker­tai­set neu­vot toi­mi­vat ja jää­vät mie­leen par­hai­ten: Py­säh­dy ai­na en­nen tien yli­tys­tä ja tar­kis­ta rau­has­sa on­ko au­to­ja tu­los­sa.

Lii­ken­ne­tur­van mu­kaan ka­ve­reil­la on suu­ri vai­ku­tus lap­sen lii­ken­ne­käyt­täy­ty­mi­seen. Tur­val­li­ses­ta kul­ke­mi­ses­ta ja yh­tei­sis­tä pe­li­sään­nöis­tä kan­nat­taa kes­kus­tel­la myös lap­sen ka­ve­rei­den van­hem­pien kans­sa. Yh­des­sä voi­daan vaik­ka so­pia, et­tä pu­he­lin py­syy re­pus­sa kou­lu­mat­kan ajan. Hyvä vaih­to­eh­to kou­lu­tien aloi­tuk­seen on myös kä­ve­le­vä kou­lu­bus­si, jos­sa pie­ni ryh­mä naa­pu­rus­ton lap­sia kul­kee yh­des­sä kou­luun ai­kui­sen kans­sa.  

– Vaik­ka osa kou­lu­mat­kas­ta tait­tui­si­kin au­to­kyy­dil­lä, voi lap­sen jät­tää kyy­dis­tä tur­val­li­ses­sa pai­kas­sa en­nen kou­lua. Näin lap­si saa hiu­kan lii­kun­taa en­nen kou­lua ja kou­lun lä­hiym­pä­ris­tö ei ruuh­kau­du au­tois­ta, jol­loin kai­kil­la kou­luun kä­ve­le­vil­lä ja pyö­räi­le­vil­lä on tur­val­li­sem­paa, Satu Tuo­mi­kos­ki ku­vai­lee.

Näköislehdet

Kysely